Olympiáda v Olomouci a Prostějově (21.6. - 26.6.2011)

01.07.2011 07:24

 

Ve dnech 21. - 26.6. se města Olomouc a Prostějov pyšnila největší koncentrací sportovních talentů v České republice. V těchto dnech totiž proběhly páté letní olympijské hry dětí a mládeže ČR. Ač může název této akce někomu vyznívat jakkoli přehnaně, věřte, že není nikterak nafouknutý. Olympiáda dětí a mládeže České republiky (ODM) je republiková soutěž krajských reprezentací v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň. Svým charakterem navozuje atmosféru opravdových Olympijských her. Mladí účastníci tak nejsou ochuzeni o zapálení olympijského ohně, slavnostní ceremoniály, soužití v olympijské vesnici nebo složení olympijské přísahy. Celou velkolepou akci organizuje Český olympijský výbor ve spolupráci s jednotlivými kraji.

            Bouřlivého potlesku ze zaplněných tribun Androva stadiónu v Olomouci se dostalo oštěpaři Janu Železnému poté, co převzal od parašutistů pochodeň a zapálil olympijský oheň. Boje mezi více než 3500 sportovci ve dvaceti sportech a dvěmi kulturními soutěžemi mohli začít. 

            Královéhradeckou výpravu tvořilo 278 sportovců a 49 trenérů. V této početné skupině se našlo i šest hráčů a jeden trenér z nohejbalového oddílu TJ Peklo. Vojta Žůrek, Tomáš Bodlák a Marian Příhoda se pokoušeli prosadit v kategorii starších žáků. Jan Lisek, Dominik Prachař a Petr Šimeček měřili síly mezi mladšími žáky. Oba týmy měl na starosti trenér Michal Hostinský.

            Všechny nohejbalové soutěže probíhaly ve městě Prostějově, které je jedním z nejúspěšnějších nohejbalových center na výchovu mládeže nejen v republice, ale dost možná na celém světě. Právě zásluhou prostějovského oddílu, se nohejbal na tuto akci, o kterou projevilo zájem přes osmdesát sportů, podařilo prosadit. Potěšením také bylo, že juniorští nohejbalisté bojovali po celé tři dny, což se málokterému sportovnímu odvětví poštěstilo.

            Už od počátku bojů se začali rýsovat největší favorité. Patřila mezi ně především Praha, Olomoucký kraj, kraj Středočeský a kraj Budějovický. Královéhradečtí zástupci neměli v mladší kategorii příliš šancí. Dá se říci, že oproti jiným krajům se jednalo spíše o nováčky a jen díky trpělivé práci Pavla Prachaře, jenž se výchově nohejbalové přípravky v Pekle věnuje, se mohli kluci v důstojné pozici soubojů zúčastnit. Kategorie starších žáků naskýtala větší příležitosti. Ve dvojicích však zabránil postupu velmi nepříjemný los. Trojice už byly herně mnohem lepší. V tříčlenné základní skupině pekelští přehráli zástupce Libereckého kraje a následný vyřazovací systém je poslal na Karlovy Vary. V tomto zápase ale rozhodlo příliš velké množství chyb a především díky tomu bylo zamezeno postupu na bodované pozice.  

            Nejúspěšnějším krajem se po bouřlivých bojích stala Praha se dvěmi zlatými, stříbrem a bronzem. V těsném závěsu se umístila Olomouc, které chyběla bronzová medaile. Slavit mohli i Jihočeši a Středočeský kraj, kteří si rozebrali zbylé cenné kovy.

 

Komentář trenéra Michala Hostinského

Jednalo se o naprosto jedinečnou sportovní záležitost, na kterou budeme všichni dlouho vzpomínat. Akce měla skvělou sportovní atmosféru, úžasný doprovodný program a další jedinečné atributy. Mrzí mě, že jsme nebyli schopní se prosadit hlavně mezi staršími žáky. Rozhodující zápas trojic s Karlovarskými jsme měli jednoznačně vyhrát, jelikož jsme určitě lepším celkem. Bohužel rozhodla malá herní zkušenost kluků a především jejich psychika ve zbytečně vypjaté koncovce. Beru to však jako impuls k intenzivnějšímu tréninku hlavně o letních prázdninách, přes které jako jeden z mála oddílů aktivně pracujeme. Dá se říci, že kvůli jiným povinnostem je to naše jediná šance, jak ostatní kluby alespoň částečně dohnat, jelikož mimo toto období můžeme trénovat zatím pouze o víkendech. Mezi mladšími žáky jsme si iluze moc nedělali, ale určitě je dobře, že jsme se alespoň důstojně zúčastnili. Pokud bych však měl některého hráče vyzdvihnout, tak to bude právě jeden z našich mladších žáků a to Petr Šimeček. Byl nejmladším účastníkem ze všech startujících nohejbalistů, ale svou bojovností by mohl jít příkladem všem ostatním a zkušenějším hráčům.